Tort makowy

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI:
tort makowy z syrenką warszawską

Biszkopt:

- 1/2 kg maku
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki tartej bułki
- 4 jaja
- bakalie
- kilka kropel aromatu arakowego lub pomarańczowego

Krem śmietanowy:

- 1 litr śmietany 30%
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy

Elementy dekoracyjne:

- owoce, cukierki, posypka, tarta czekolada, gotowe elementy do dekoracji ciast, szablony
- świeczki

 

Wykonanie tortu:

Mak zemleć 2-3 razy. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak, tartą bułkę i pianę z białek. Piec ponad 1 godzinę. Wystudzone ciasto przekroic na 3 krążki. Śmietanę ubic z cukrem, przełożyć ubitą masą krążki, udekorować według uznania.

 

Zobacz także inne przepisy:

Najprostszy tort na świecie  Tort tradycyjny  Tort twarogowy (na zimno)

Tort malinowy Tort czołg (tort waflowy)

kwiaciarnia 4kwiaty.pl
dinozaurdinozaurdinozaur

Wszelkie prawa zastrzeżone ©Urodziny.waw.pl Autor strony:4kwiaty.pl
XML SitMap