baloniki

Tort tradycyjny

Do wyboru wersja z kremem budyniowym lub z kremem śmietanowym

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI:
tort

Biszkopt:

- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4szklanki cukru
- 4 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy

Krem budyniowy:

- 2 paczki budyniu
- ok.600 ml mleka
- 1 kostka masła

Krem śmietanowy:

- 1 litr śmietany 30%
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy

Poncz:

- 1/2 szklanki mocnej herbaty z cytryną, (zamiast herbaty może też być sok owocowy, lub mleczko kokosowe)

Elementy dekoracyjne:

- owoce, posypka, gotowe elementy do dekoracji ciast np. firmy Schwartau
- świeczki

 

Wykonanie biszkoptu:

Ubijać mikserem kolejno: pianę z białek, następnie dodać cukier i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i żółtka na przemian z mąką. Piec w okrąglej, niedużej tortownicy ok. 40 min. Po upieczeniu wystudzić i rozciąć poziomo upieczony placek, ostrym nożem na 3 części. Następnie nasączać kolejno placki ciasta i przekładać jednym z wybranych kremów. Boki tortu mozna obsypać tartą słodką bułką, wiórkami, posypką itp. Udekorować wierzch według uznania, dodać świeczki.

Wykonanie kremu budyniowego:

Ugotować budyń w mniejszej o ok. 30% ilości mleka niż podana na opakowaniu. Wystudzić. Mikserem wyrobić masło, dodawać do masła budyń małymi porcjami aż do powstania gładkiej masy. Masę wstawić na 15-30 min. do lodowki. Schłodzonego kremu używać do przekładania tortu.

Wykonanie kremu śmietanowego

Śmietanę schłodzić. Zimną ubijać z cukrem aż do powstania gładkiej masy. Gotowym kremem przekładać ciasto.

 

Zobacz także inne przepisy:

Najprostszy tort na świecie  Tort makowy   Tort twarogowy (na zimno)

Tort malinowy

kwiaciarnia 4kwiaty.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone ©Urodziny.waw.pl Autor strony:4kwiaty.pl
XML SitMap