kwiaciarnia 4kwiaty.pl

Tort twarogowy

na zimno - dla tych co nie lubią kremowych ciast :)

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 75 dag twarogu (3 kostki))
tort twarogowy - 3/4 kostki masła
- 6 galaretek
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- rodzynki
- owoce do dekoracji
- świeczki

 

Wykonanie tortu:

Rozpuścić galaretki, każdą w 1 szklance gorącej wody, do trzech galaretek dodać po 1 łyżce cukru i cukier waniliowy. Gdy galaretki przestygną, ale jeszcze są płynne - mikserem do koktajli ubijać: 1/3 twarogu z 1/3 masła i jedną galaretką (tą z dodatkowym cukrem). Zmiksowana masę wlać do tortownicy wyłożonej na dnie folią do żywności (nie aluminiową!), wrzucić rodzynki i wstawić do lodówki. Gdy stężeje, wlać na wierzch samą galaretkę i ponownie wstawić do lodówki. Następnie wlać kolejną warstwę z twarogiem + rodzynki, schłodzić, kolejną samą galaretkę, schłodzić, kolejną warstwę z twarogiem + rodzynki, schłodzić. Na wierzchu ułożyć owoce, zalać ostatnią galaretką i wstawić do lodówki. Przed podaniem przełożyć ciasto z tortownicy na paterę (ułatwi nam to folia) i ustawić świeczki.

 

Zobacz także inne przepisy:

Najprostszy tort na świecie  Tort makowy  Tort tradycyjny

Tort malinowy Tort czołg (tort waflowy)

tort czekoladowy

Wszelkie prawa zastrzeżone ©Urodziny.waw.pl Autor strony:4kwiaty.pl
XML SitMap